Тра 122016
 

750_300_233316 областей України повідомили Міністерство освіти і науки освіти, що відібрали 80 шкіл, які мають стати опорними і будуть дооснащеними за кошти держбюджету, однак в МОН є питання щодо справедливості і коректності відбору шкіл в окремих областях. Про це повідомила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час селекторної наради Уряду з керівниками обласних державних адміністрацій 11 травня 2016 року.При вивченні списку відібраних шкіл з’ясувалася невідповідність запропонованих об’єктів головному критерію опорної школи. «Опорною є та школа, до якої мають довозитись найбільша кількість сільських дітей з інших малих шкіл», – підкреслила Лілія Гриневич.
Опорна школа має охоплювати найбільшу кількість дітей, а також мати відповідне матеріально-технічне і кадрове забезпечення. Міністр зазначила, що при зниженні ступеня школи, у ній залишаються молодші учні, а діти старших класів повинні довозитися на навчання в школу з кращими умовами. В цей заклад місцеві органи влади вкладають значні ресурси для покращення його матеріального оснащення, проводять ремонтні роботи. Окрім того, в такій школі працюють кваліфіковані вчителі.
Лілія Гриневич звернула увагу на те, що трапляються порушення при обранні опорних шкіл: наприклад, опорною була обрана школа у місті Ужгороді, що є порушенням постанови Кабінету Міністрів, оскільки кошти можуть надходити до районних або обласних бюджетів, до сільських територій. У Вінницькій області до Рахнівсько-Лісової СЗШ І №2 Шаргородського району, Лепетиської ЗОШ Березнегуватського району Миколаївської області, Кельменецького ліцею Чірнівецької області планується довозити до опорних шкіл лише по 10 учнів.
У Маловисківську ЗОШ №3 Маловисківської об’єднаної територіальної громади Кіровоградської області взагалі не планують додатково довозити учнів після створення опорної школи. У єдиної на Запорізьку область опорної школи, яка отримає все фінансування, КЗ «Веселівська районна різнопрофільна гімназія» матиме лише 2 філії та до цієї опорної школи довозитиметься лише 21 учень.
«Таких фактів бути не може. Ця програма робилася для сільських дітей, які будуть підвозитися зі шкіл ІІ-ІІІ ступенів, які будуть закриватися», – підкреслила Лілія Гриневич.
Більше про децентралізацію в освіті читайте ТУТ.
Джерело: http://decentralization.gov.ua/news/item/id/2333

Приєднуйтесь до нас:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)